Vreemde expedities op Oerol! – Cult

Denk jij ook zo over ‘theater’ alsof het best saai kan zijn? Als iets wat op de longlist staat voor als je met pensioen bent?

NEE! Stop daarmee! Want je mist een grootste ervaring in je leven! Er zijn namelijk stukken die je laten sidderen van genot.

Waar moet je heen?

Je kunt het eigenlijk beter een ‘beleving’ noemen, want je gaat dingen meemaken die je nog nooit eerder hebt meegemaakt.

Allereerst: de expedities

Die expedities zijn killing. Je kunt lopen door zogenaamde ‘installaties’. Een installatie is een soort tot leven gebracht kunstwerk gecombineerd met (daar heb je dat woord weer) theater. Maar: je bentzelf een soort onderdeel van het geheel.

Zo loop je bijvoorbeeld over het strand en hoor je vanuit grote speakers Boeddha-en kerk-geluiden komen. Ondertussen zie je het zand door de wind opstuiven. Luister en huiver!

Ik deed ook mee een expeditie waar je in je eentje met een raar masker met beeld op moest + aan een koord moest hangen. Soms onder begeleiding, soms alleen met koord. Je liep door de duinen, langs het water en over obstakels heen. Je moet al je zintuigen inzetten om te begrijpen waar dit stuk heen wil. Het geeft een bepaalde sensatie: en daarna komt het filosofische inzicht. En als dan het masker afgaat! Wow!

Overal gratis avontuur!

En het mooiste is: deze bizarre expedities op Oerol zijn allemaal gratis!! Over het hele eiland vind je zo’n 30 van deze avonturen waar je allemaal aan kunt meedoen. Als je geen kaartje voor een stuk hebt, is dit al echt helemaal te gek.

Deze vorm van kunst/theater heet ook wel ‘zintuiglijk theater’. Ik had meerdere malen kippenvel: heel intens.

Dan ook nog!

De stukken. Oh, de stukken. De stukken laten je écht verder kijken dan je voorheen deed. Je zult na dr voorstellingen even van je aproppos zijn. Want:

Oerol gaat over jou.

Ons aller onrustige gevoel, jij als individu, jouw leven als geheel wordt in het licht gezet. Verlies dat je ooit geleden hebt, de verwarring en eenzaamheid die dat met zich meebracht, angst voor afwijzing, maar ook het feest dat het leven kan zijn, worden op waanzinnige manieren uitgebeeld.

En niet alleen dat. Er wordt gebruik gemaakt van de prachtige natuur van Terscheling. Heel anders dus dan bij andere belevingsfestivals. De podia zijn daardoor uitbundig: soms zie je grote pluimen vuur, lichtinstallaties, schattige bostheatertjes, scheepjes en ga zo maar door.

Vreemd

Ik zag een keer een trilogie en het eerste korte stukje begon met een spooky tweeling, gekleed in het wit. Ze kwamen heel ver uit het bos. Ineens zag je dat ze ook bebloed waren. Ze leken op de tweeling van The Shining. Steeds dichter komen ze naar je toe, en dan heb je door dat ze zijn redelijk agressief tegen elkaar. En dat is nog maar het begin….

En wat moet je  bijvoorbeeld met een stuk waarin je in je eentje dwaalt en dwaalt door een landschap en dat eindigt met:

Als je denkt dat je het begrijpt, heb je er niets van begrepen.

Dit theater is fascinerend. En gemaakt voor een jong publiek.

Installatie

Maar waar moet je heen?

De keuze is reuze. En kan zeker voor een beginner wat overweldigend zijn. Maakt niet uit, probeer gewoon van alles wat: een beetje tekst-theater, een beetje interactief, een beetje beeldend, een beetje dans, een beetje drama en ga zo maar door.

zelf vind ik de volgende gezelschappen meestal mega-goed: BOG, Young Gangsters, Orkater, Hoge Fronten, Theater Utrecht, Berlin, Collectief Walden, NNT, Strijbos & van Rijswijk, Tryater, Afslag Eindhoven, of Bot.

Ik heb dit belevingstheater ontdekt op Oerol, maar vond het later ook op De Parade, Over ’t IJ en toen ik er eenmaal inzat, ging ik zelfs losse voorstellingen boeken. Dus!

Meer spanning en sensatie? Bijvoorbeeld: een gaaf weekendje roadtrippen door België!