Urban exploring – Travel

Mijn lieve collega Vin en ik dagdromen al jaren over een spooky asylum-trip. Stel je voor. Een weekendje Engeland. Je neemt je tent mee en zet deze op voor een spookachtig verlaten mental hospital… Hoe tof is dat! Een beetje rondsnuffelen én en beetje ghost-hunting! Niets zo spannend en avontuurlijk als de verboden plekken op aarde!

44bf7eb78e6469cdfc0c0ddbb06eadc7
De zoektocht begint overdag. Je voelt je toch wat angstig, want het gebouw is krakkemikkig en je hoopt dat je niet door de krakkemikkige vloer zakt. De adrenaline giert door je lichaam terwijl je je een weg baant door het verlaten spookhuis. Gelijktijdig ben je razend benieuwd naar alle kamertjes die je kunt tegenkomen. Want de asylums die nog stammen van voor 1950 bevatten alle spannende ruimtes die je je kunt voorstellen bij een horror-ziekenhuis. Compleet met kamers waar de ‘lobotomies’ plaatsvonden (hersenoperatie), eigen mortuaria, complete aula’s, de kamers waar de zieken in sliepen en zelfs hadden ze een eigen kerkhof.

urbex 8 Z97A2902_3_4_5_6_tonemapped3-3-600x399

Tijdens je speurtocht door het huis kun je allerlei interessante objecten vinden! Denk aan operatiemateriaal, ECT-apparatuur, potjes met drugs en achtergelaten kleding (echt gedragen).

De meeste asylums die er nog zijn te vinden in de wereld zijn ‘abandoned’. Veel overheden besloten uiteindelijk dat het te duur werd om de enorme ziekenhuizen te onderhouden. Dit kwam door de enorme toestroom van getraumatiseerde soldaten na de Tweede Wereldoorlog. Vaak was het personeel overbelast en daardoor liep het enorm uit de hand met die ziekenhuizen. Ze voerden rare operaties uit om de patiënten rustig te houden. Denk maar eens aan de film One flew over the Cuckoo’s nest.

Het gevolg was dat veel psychisch zieken mensen in die tijd op straat belandden. Hoe tragisch ook, het heeft geresulteerd in prachtige en enorme leegstaande gebouwen die in veel delen van vooral Engeland en de VS nog behouden zijn gebleven.

Pas op!

Vaak zijn de asylums gevaarlijk om te betreden. De vloeren zijn onstabiel, er lopen valse waakhonden, je kunt giftige stoffen tegenkomen op rare plekken, en ook dronken zwervers of strenge beveiliging kunnen je het leven behoorlijk zuur maken. Het is dus wel van belang dat een speciaal pak aandoet en misschien zelfs wel een masker opzet om tegen asbest beschermd te zijn. Zo’n tripje is ook hartstikke illegaal. Vandaar dat je er vaak borden zult tegenkomen als ‘verboden voor onbevoegden’. De echte ‘urban explorers’ laten zich hierdoor echter verre van tegenhouden!

Urban exploring – subcultuur!

Urbaimagesn explorers: een interessante groep avonturiers die het heerlijk vinden om  de normaal ongeziene of verboden delen van de menselijke beschaving te onderzoeken en te fotograferen. Denk aan verlaten fabrieken, kastelen, huizen, mijnen, boerderijen, bunkers, kerken, kloosters, ziekenhuizen, pretparken, zwembaden of andere locaties. Op internet kun je communities vinden met de prachtigste foto’s. De locaties houden ze vaak geheim, want! Ze zijn natuurlijk bang dat je hun droomplekje inpikt.

Als de nacht valt

cane-hill-richard-james

Het spannendste stuk begint natuurlijk pas als het licht verdwijnt. Want daar waar de ziel van de mensen in het gebouw nog zo voelbaar is als hier, moeten de overledenen nog rondwaren. En waar je overdag nog vrij stoer de krakkemikkige trappen van het asylum betrad, zal het met het uur spannender worden op de kale vlakte waar de duisternis langer duurt dan je lief is. En als er dan om 12 uur ’s nachts iets echt vreemds gebeurt. Je kaars gaat niet meer aan, je zaklamp blijft raar flikkeren, je I-phone stopt ermee of je hoort in het bos achter je geluiden die je echt nog nooit hebt gehoord…. Dan wordt het, vrees ik toch voor je…. tijd voor je schietgebedje.

KerkhofSpooky trip plannen in Nederland
Helaas zijn veel oude gestichten in Nederland afgebroken of er is een museum van gemaakt (het Dolhuys in Haarlem bijvoorbeeld). Voor echte spooky trips zou ik je daarom eerder verwijzen naar Engeland, de VS, Duitsland of Polen. Maar om toch een beetje te urban exploren in de buurt, zijn deze opties ook niet te versmaden!

  • Bij zonsondergang foto’s maken op een verlaten kerkhof in Drenthe, op de verlaten vlakten van de spooky hunebedden.
  • Op zoek naar de witte wievn in Limburg. Volgens een oude sage zwerven deze oude heksen nog steeds rond op de Limburgse heide, waar je tal van enge verlaten boerenhuisjes kunt vinden. Leuk om ’s avonds even een kijkje te nemen. Gebruik het licht van de auto! Je eigen Blair-witch-projectje!
  • Loop eens een rondje door je dorp. Vooral in de kleine dorpjes, bijvoorbeeld waar veel weilanden en linten zijn, vind je verlaten boerenhuisjes waar het heerlijk is eens rond te kijken tussen de oude spulletjes.

En: vergeet je videocamera niet mee te nemen…. Want mocht je het niet overleven…. en als je camera dan nog gevonden wordt, krijg je heel misschien wel een mooi plekje op Netflix. REC.