Apocalypto in real life: Maya’s! – Verdieping

Toen ik in Mexico was, kreeg ik de verrassing van mijn leven…

De Maya-tempels.

Ik had niet verwacht dat ik het zo interessant zou vinden. Je hoort zo vaak saaie verhalen van toeristen over Incas en de eeuwige Macchu Picchu. Maar nee, dit is andere koek. Want :

Heftig

De Maya-wereld is echt bizar! We kwamen erachter wat een heftig volk dit eigenlijk was. Ik wist niet eens goed dat ze mensen offerden! En die tempel waarop dat gebeurde, rees als een enorme reus op in de woestijn. Ze zeggen weleens dat de pyramides in Egypte klein zijn. Deze tempel was echt een huge ass bastard.

Ik herinner me ineens ook de film Apocalypto: een van mijn lievelings horror-films, waar je kop voor kop van de glijbaan ziet rollen.

De volkeren waren door strijd en offerrituelen alleen maar op de dood gefocust. En daarom wilden ze ook een slang zijn. Want slangen vermoorden mensen en dan word je zelf dus niet vermoord.

Bad energy

Ook aimage1part vond ik dat de energie per Maya-dorp zo verschilde. Het eerste dorp was zo’n schattig Hobbit-dorp aan het strand, maar bij het andere voelde je de nare concentratiekamp-sfeer.

The bad energy werd waarschijnlijk gevoed door de macht van de heersers en de koppen die er gerold hebben. Want: hoe meer macht, hoe meer wederkerige gewelddadigheid tussen Maya-steden.

Ik voelde dit in Chitzen Itza, maar hoorde eigenlijk pas nadien dat daar veel dood en verderf had geheerst. Creepy….

Spiritueel!

Het mooie aan de Maya’s vond ik dat de zij de hedendaagse new-Age achtige spiritualiteit al hadden ontdekt: in de Klassieke Oudheid dus al! Van horoscopen naar volle-maantheorieen, kunst en symboliek. Maar misschien was dat alles ook wel nodig in zo’n angst-omgeving?

Mysterieuze verdwijning

De Maya-cultuur is van de een op de andere dag in rook opgegaan. Niemand weet wat er is gebeurd. De Katholieken hebben alle geschriften verbrand en de teloorgang van de Klassieke cultuur blijft een groot mysterie.

Natuurlijk zijn de Yucatan-people nog de nazaten van de Maya’s. Je ziet dat ze een soort mix zijn van Westerlingen, Indische mensen en indianen. Een ongelofelijk, warm, kalm en vrolijk volk. Had ik die Maya-trips niet gedaan, dan had ik dit nooit geweten. Wat bijzonder…

Meer avonturen? Klik door voor meer!