Gimme a Mennonite! – Verdieping

Tijdens mijn mini-vakantie naar Mex, stuitte ik op een heel, heel vreemd fenomeen:

Mennonites.

Het kwam door de eerste ontmoeting met het alien-kind.

Ik reed op mijn fiets door de stoffige straten van Mexico, en ineens was daar het alien-kind. Ik keek het kind per ongeluk en ongewild geshockeerd in de ogen aan. En hij mij….

Het kind had een blik die ik niet kan uitleggen. Hij leek van een andere planeet te komen. Zelfs mijn vriendin, die nog nooit van een Mennonite had gehoord, zei: Clau, wtf was dat? We waren in shock. Ik heb Afrikanen met neusbotten gezien, maar werd nog niet eerder zo geraakt als door deze blanke vreemdeling.

Meer Mennonites

We fietsen verder door die kleurige stoffige straat met zijn touringcar bussen en duistere stalletjes. En daar was het paard en wagen met blanke lui in 16e eeuws gewaad waar het alien-kind blijkbaar zijn herkomst vond.cart2

Ik wilde alleen maar meer en meer Mennonites. Ook andere blanke toeristen zag ik ze genadeloos nastaren. Mennonites zijn hier écht de toeristische trekpleister. Want het rare is: het is ons volk in een exotisch land.

Zo’n rare mennonite heet gewoon Johannes of Willem, terwijl ze eruit zien als rednecks. Ze praten Duits alsof ze je bij de lokale slager zou kunnen tegenkomen. Je zou bijna tegen zo’n latino zeggen: wtf??

Misschien geldt wel hetzelfde voor het alien-gastje. En ineens vraag ik me af: hoe zouden zij zich hierover voelen? Bijzonder of juist niet? Is het egostrelend? Of juist niet? Zouden ze een soort mengelmoes van trots voelen van het anders-zijn in combinatie met angst voor de dreigende maatschappij, misschien?

Hoe klinkt Plautdeutsch? – Onverstaanbaar:

Wtf zijn Mennonites?

Mennonites zijn, gelijk de Amish, een protestants volk, ooit verjaagd uit Europa, dat leeft in afzondering van: ons. Waarschijnlijk is dat dus de hoofdreden dat de blik van het jongetje voelde als een meet-up met een Marsman, of een rit met een tijdmachine.

What else?

Stom misschien, maar ik dacht gelijk dat de lui ‘ons Westerlingen’ wel zouden haten. Kenmerkend is echter dat de Mennonites ons juist helemaal niet haten. Ze zijn extreem pacifistisch.

Ze zijn wel extreem religieus. De Bijbel is hét uitgangspunt voor het dagelijks leven. Ze zijn niet Godsdienstwaanzinnig naar de buitenwereld, maar hoe dat binnenskamers zit weet ik niet. Bomaanslagen laten ze in elk geval voor wat het is.

Rumspringa: Mennonite Springbreak

Tijdens Rumspringa mag een Mennonite adolescent even losgaan. Daarna mogen ze zogenaamd kiezen. Zogenaamd kiezen dus, want in mijn ogen geven ze de kids een soort valse vrijheid: stay or 4-ever goodbye.

Wel 80% van de jongeren kiest voor blijven.  Bizar weetje: dit percentage is nog never nooit zo hoog geweest! Maar dat terzijde. Die Mennonite springbreak hebben ze in elk geval wél in de pocket.

Het grote niks

fileEen groot deel van de die-hard mennonieten gebruikt geen stroom, luistert niet naar muziek en mag niet dansen. Ik denk dat je deze ontkoppeling echt terug zag in het gezichtje van het alien-kind.

Drinken doen ze niet, maar roken: dat dan weer wel. Eigenaardig, maar ach…. zitten wij niet allemaal vol eigenaardigheden?

Op een gegeven moment zagen we ze overal: ureh hingen ze op niks-af in een bushokje. Waarschijnlijk wachtend op buurman-Mennonite die even had bedacht dat ie met zijn paard en wagen nog even sigaretten moest halen. Het gaf zo’n oer verveeld beeld van het leven dat deze mensen leven: ik snap niet hoe ze het kunnen volhouden.

Blogger Reismeisje vertelt dat ze in Belize een Mennonietengemeenschap heeft bezocht en dat de kids gingen huilen om haar zwiepende staart. Grappig!

img_2871

Belize is overigens een van de weinige plekken waar je  als toerist met een gids een Mennonite-gemeenschap kunt bezoeken. Je raadt dus al waar mijn volgende tripje naar toegaat. Coolio 🙂

Films over Mennonites!

Meer avonturen? Klik door voor meer!