Who have heard about ‘extatic dance’ – Cult

Who have heard about ‘extatic dance’? Dit is dé ultieme hit in Amsterdam op dit moment. Dit is echt voor de hardcore hippies. No softe shizzle dit keer.

Extatic dance is je compleet laten gaan. Alles mag. Je voelt je vrij en komt terug bij jezelf. Je gaat ‘in de muziek’ zitten en beweegt op JOUW manier. Extatic dance is drugs. So, ok, People! Vandaag dus even geen ayahuasca, mdma of pep!

Een en ander lukt uiteraard niet echt onder doorsnee afkeurende blikken van mede hippe Amsterdammers. En zeker lastig voor een dorps meiske als ik tussen al die hippe pipies. Vandaar:

The Rules!

  1. Je mag niet met elkaar praten. Dus: even met je vriendin uitgebreid de dance-moves van die ene dodo bespreken, is er helaas niet bij.
  2. No drugs, no alcohol: just the extàtic of the dànce.
  3. Geen afleidende heftigheden, zoals parfum. Pure nature, biological etc.
  4. Je danst barefoot.
  5. Dans je samen met een ander, dan moet je jezelf ‘spiegelen’ aan de ander. Connecten dus. En als je weer solo wilt, dan bedankje met Namastéeeeee.

Traantjes

Het doel is iets anders dan dat van mij op de gemiddelde zaterdagavond. Nee. Het dansen gaat niet om losgaan, zuipen of flirten: dit is voor jezelf, voor jou en voor jou alleen.

Extatic dance is daarmee de zus van mediteren of yoga geworden. En: het schijnt verslavend te kunnen werken. Klaarblijkelijk raken sommige mensen zo extatic, dat zij tot tranen toe geroerd raken.

Eindelijk voelen zij zich vrij…

Zal ik…?

Extatic dance is inmiddels in veel meer steden dan Amsterdam bekend. Vriendinnen van mij gaan op zaterdagavond wel eens naar Club Lite. De club waar alles vijf jaar geleden begon, wekelijks op dinsdagavond.

Het voelt voor mij toch een beetje weird om op zaterdagavond zoiets te gaan doen. Veiliger voelt het vooralsnog om met schoenen en al onder het genot van biertjes bandjes én knappe mannen te gaan bekijken. Maar ik moet zeggen: ik ben getriggerd.

Wat voor muziek?

Extatic dance gaat dus van klassieke muziek, minimal (yesssss!) en van wereldmuziek tot feestelijk gypsy.

Soms is er een openingsritueel en een warming-up, maar Thank Gooood: dat is niet altijd het geval. Een bloedserieuze warming-up met mede-hippies lijkt me dan toch wel weer érg doorzetten… 🙂 🙂 🙂

Maar ZO kan het ook  😀

Morning rave

Een zusje van de extatic dance is de morning rave. Je kunt hier vlak voordat je gaat werken naar toe gaan, bijvoorbeeld op het NDSM-terrein. Vaak is dansen in combinatie met yoga, massage, superfoods en hé hé, KOFFIE.

Meer avonturen? Klik door voor meer!