Drie x bami! – Streetfood

Je moet het even weten. Maar bami (of gebakken rijst) is zo verdomd makkelijk te maken. Frisbee je ‘Knorr mix voor bami goreng’ in de prullenbank en tover met je stokjes binnen 15 minuten een heerlijk rijstgerecht op tafel.

Variant 1 – Rijst of Bami met gember en doperwt

  • Knoflook en gember raspen of persen, in de olie fruiten.
  • Sojasaus en groente toevoegen.
  • Als je van rode peper houdt, doe die erbij! ´
  • Groente eruit, ei apart roerbakken. En alles door de bami gooien. Klaar! + pinda’s.

Ik had er Thaise kip bij, gemarineerd in curry, laos en citroengras en zelfgemaakte satesaus, komkommer met soy en peultjes met ui, chili, sesam, knoflook en koriander. Weinig snijwerk, dus zo klaar!

Variant 2 – Pad Thai

Pad Thai was in Thailand mijn ultieme katerfood. Zelfs met bloedheet weer verorberde ik een bord binnen vijf minuten. Grappig is dat het vooral ook bloedeenvoudig te maken is. Let op: Pad Thai bevat weinig ingrediënten. Voor extra groente, maak er iets bij, bijvoorbeeld broccoli met knoflook of komkommer met soy. Pad Thai moet puur zijn. Ohmmmmmmmmmmm my god wat lekker.

Ingredienten

[ps: dit lijkt veel, maar: snijwerk is bijna nihil en kookwerk ook: gooi alles bij elkaar en klaar]

  • 1 el suiker, 4 el limoensap, 3 el vissaus, 2 el lichte sojasaus
  • 3cm gember (of 2 el), 3 chili’s, teentje knoflook, 4 el verse koriander, 3 el munt
  • 55 g taugé, 4 sjalotjes
  • 2 el olie
  • 225 kipfilet of kippenborst, 225 g garnalen, 125 g tahoe (tofu is hetzelfde)
  • Pinda’s + Limoenpartjes

To do:

  • Sjalot, dhili, gember, knoflook in olie fruiten
  • Kip en garnalen in deze olie bakken.
  • Toevoegen: noedels, pinda, suiker, citroespa, vissau, sojasaus, 4 min bakken
  • Daarna toevoegen: taugé, tahoe, koriander en munt.

Bammmmmmmmm.

 Variant 3 – Pad Phak

Rijst met spinazie. Klinkt niet lekker? Probeer het toch maar! Het kost maar tien minuten om dit te maken!!

  • Knoflook in dunne plakjes (niet persen), aanfruiten
  • In zelfde olie 3 cm geschaafde gember fruiten.
  • Spinazie deeltje voor deeltje in olie op hoog vuur laten slinken.
  • 2 el sojasaus en 1 el suiker erdoorheen.

En laat je verrassen door de eenvoud van dit recept!

Khin kao, oftewel: laten we samen rijst eten!